Ритуали на сватбено тържество

РИТУАЛИ ЗА СВАТБА
(примерен вариант)

1. Посрещане на младоженците:
Посрещането на младоженците от свекървата е стар български обичай, който символизира приемането на булката от родата на момчето. Тази традиция се изпълнява с питка, сол и мед.
Тъщата (майката на момичето) държи питката, за да помага на свекървата (майката на момчето), която от своя страна захранва първо със сол (символ на горчивите и трудните моменти от живота), после с мед, за да подслади бъдещия съвместен живот на младоженците. Прието е първият залък със сол да се даде на младоженеца (той пръв ще усети трудните моменти от живота, за които трябва да е подготвен).
Следва тържествено отваряне на бутилка шампанско (предварително четири чаши са приготвени от ресторанта), младоженците вдигат наздравица с кумовете. Шампанското се изпива до дъно и чашите се обръщат и показват, че няма останали капки, тоест няма да има сълзи в бъдещото семейство.
DJ-ят пита какво е на вкус виното, за да каже кума ”горчиво” за първата семейна целувка.
Посрещането приключва с ритане на менчето от булката, за да им върви по вода и да се разбере каква ще е първата рожба – момче или момиче, в зависимост от цветето, което по-напред е излезнало от менчето.
2. Кумово слово
Кумът поздравява гостите и младоженците.
3. Първи семеен танц
Младоженците откриват дансинга с блус (любима песен), който танцуват до края сами.
4. Танц за родителите.
Канят се двете двойки родители на младоженците на блус.
5. Кумово хоро
Кумът води хоро, обикновено право – най-подходяща е песента “Пий куме, пий”.
6. Кумова пита
Младоженците застават с гръб един към друг, кумът или кумата държат питката над главите им, всеки хваща своята половина здраво и когато кумът реши, че всичко е наред, дава знак да чупят питата – който отчупи по-голямото парче, ако е булката – ще командва в къщата, ако е младоженеца – ще носи парите!
7. Поздравяване на гостите
Според българските обичаи новото семейство трябва да мине с чаша шампанско първо при родителите, роднините и последно приятелите – да си кажат “Наздраве”. Тогава евентуално се приемат и подаръците, ако не е предвидено друго време. Хубаво е да се съчетае (като време) със сервирането на основното ястие, като персоналът е желателно да не пречи на младоженците.
8. Кумова ръченица (не много популярна в последните години)
На дансинга се канят кумовете заедно с танцьори, в чиито ръце има кумови дарове –питка, пиле и торта. Под звуците на ръченица кумовете трябва да надиграят танцьорите или да си откупят даровете.
9. Игрa с младоженците или гостите.
Забавна игра, насочена към гостите или самите младоженци. Вариантите може да се обсъдят с DJ-я.
10. Букет
Булката излиза на дансинга с букета, DJ-ят приканва всички неомъжени дами да излязат на дансинга, подреждат се в единия край и чакат булката да го хвърли. Тя може да ги подлъже няколко пъти, за да е по-интересно.
11. Жартиер
Поканват се на дансинга всички ергени и младоженецът сваля жартиера от крака на булката със зъби, след което го хвърля на ергените. Може да се избегне свалянето на жартиера, като DJ-ят обявява, че младоженецът е бил нетърпелив и е свали жартиера още в дома на булката.
12. Торта
Персоналът на ресторанта изкарва тортата на дансинга под звуците на специална музика. Младоженецът взима ножа, а булката хваща неговата ръка и заедно отрязват едно парче, с което се захранват взаимно. Младоженците може да поканят двойки, на които препоръчват скорошен брак.