Как да изберем правилния DJ?

Уважаеми бъдещи младоженци,

Убеден съм, че всеки от вас желае сватбата му да бъде весела и забавна, красива и уникална, запомняща се. Защо тогава част от сватбите не са такива? Аз знам отговора, а ако и вие вече сте „скочили с главата напред” в организирането на сватбеното си тържество, то и вие го знаете – подготовката на едно такова събитие е винаги е съпътствана с трудности и пречки, изисква отделянето на много време и правенето на много компромиси. Не е за пропускане и факта, че най-вероятно се жените за пръв път 🙂 Това са и причините често да се допускат организационни грешки, чиито последствия за съжаление проличават едва на самата сватба.

Сватбеният дисководещ, колкото и да е добър, не може да ви осигури красива сватба. За сметка на това той може да се погрижи да получите весело и запомнящо се сватбено тържество. А може и да не го направи. При всички случаи DJ-ят оформя облика на вашата сватба, такъв каквото ще го запомните завинаги. Как искате да запомните вашата сватба?

И така…

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ ЧОВЕК?

При така формулирания въпрос не е трудно да се види и най-важната стъпка към избора:

За да изберете правилния DJ, трябва да се срещнете с него.

Звучи логично, нали? Практиката показва обратното – в не малко случаи младоженците виждат дисководещия за пръв път в деня на сватбата. Преди това те са се срещали с „шефа на фирмата за дисководещи”, „управителя на ресторанта”, „брата на DJ-я” и изобщо с всички, но не и със самия дисководещ.

След като се срещнете и контактувате с дисководещия, си отговорете на един въпрос:

Допада ли ми този човек?

Не е необходимо критериите да бъдат логични или дори рационални – това е вашата сватба! Може той да отговаря на всичките ви условия и да има нещо, което ви дразни в него – в такъв случай не му се доверявайте, защото не искате да прекарате една от най-значимите вечери в живота си с човек, който ви е неприятен по някакъв начин или пък ви кара да се чувствате неудобно.

Ако човекът ви е допаднал, то тогава ви предстоят още няколко стъпки преди наемането му.

Определете каква музика искате да има на сватбата ви.

Малко популярен факт: Съществува известно профилиране между сватбените DJ-и. Някои от тях са се насочили предимно към поп-фолк музиката, друга част я избягват или ограничават до минимум, трети акцентират върху актуални хитове, четвърти наблягат на шлагерите, но при всички положения повечето от тях няма да изпуснат ангажимент, независимо от музикалните предпочитания на младоженците. Затова и когато желаете сватбеното ви тържество да протече, да речем, под звуците предимно на поп-фолк музиката се поинтересувайте от DJ, който е известен именно с такова водене.

Бъдете конкретни и обстоятелствени по отношение на вашия вкус за музика.

Ако стилът на DJ-я съвпада с вашите виждания, тогава по време на срещата следва да определите в детайли какво точно желаете. Комуникирайте с него активно по този въпрос и не се колебайте дори да му запишете диск с вашите любими песни или пък да му дадете списък с такива. Определете в каква степен желаете пускането на народна музика и хора, защото ако вие лично не сте особени почитали на този иначе задължителен елемент от всяка сватба, ще се озовете в неудобното положение да тропате по дансинга в продължение на 45 минути, когато всъщност ви се танцува на някоя песен на Bon Jovi например. Не забравяйте обаче и вашите гости – всеки има различни вкусове и предпочитания и с усмивката си допринася за веселото протичане на вечерта. Впрочем именно в това се крие и таланта на професионалиста дисководещ – да съумее да постигне пълен дансинг независимо от различията във вкусовете.

Определете ролята на дисководещия във вашата сватба.

Друг малко известен факт е, че при сватбените дисководещи могат да се разграничат два стила на водене на сватбата – единият е по-агресивен, с повече говорене, излизане по дансинга, активна комуникация, шеги и подканяне на гостите. Другият подход е по-дискретен и сдържан, където DJ-ят не застава под светлините на прожекторите, говоренето и воденето на ритуалите се свежда до необходимия минимум и се оставя повече място за танците и музиката. Решете кой от двата подхода търсите и намерете дисководещ, който да отговаря на вашите изисквания.

Ритуали и игри.

Задължително коментирайте с дисководещия кои ритуали ще се извършат и как ще протекат, за да не останете в деня на сватбата неприятно изненадани, ако например ви накарат да омажете тъщата с парче торта (което в определени случаи би било пагубно за вас 🙂

Коментирайте и какви игри смята да прави дисководещият – това е вашата сватба и няма място за изненади. Ако нещо не ви допада, го отхвърлете от сценария.

Водене на сватбата.

Добрата пратика при сватбените дисководещи е да се съобразяват с изискванията на младоженците по време на самата сватба. DJ-ят следва да се допита до вас и да ви предупреди на ухо, когато реши, че е настъпил момента за, да речем, разчупването на сватбената погача. Казано по друг начин – той трябва да съобразява темпото си с вас. Ако това не ви бъде предложено по време на срещата, го изисквайте. Ако се озовете в ресторанта и темпото на протичане на програмата не ви допада, го коментирайте веднага.

Къде да открием подходящия дисководещ?

Дали един DJ е подходящ за вашата сватба можете да разберете едва след като проведете среща с него и коментирате вече посочените въпроси в горните абзаци. Срещите обаче могат да бъдат изморителни, а ако са и многобройни, това може да доведе до объркване. Как да ограничим списъка с възможности?

Един от най-добрите начини да набележите дисководещ е като го видите на сватбата на ваши близки. Препоръките от приятели, роднини и познати, които скоро са сключвали брак, също са критерий. При всички случаи – не се доверявайте сляпо на препоръки, в които се крие материален интерес – ресторанти, сватбени салони, агенции и т.н., колкото и да ви убеждават, че при тях работят най-добрите.

Имайте предвид и че работата в дискотека, фолк-клуб или пиано бар, колкото и популярни да са местата, по никакъв начин не е критерий за качествата на един DJ като сватбен дисководещ. Те единствено могат да ви подскажат с какви музикални стилове работи въпросният човек.

Ваш: DJ Стоян Петров