Музиката и ролята на DJ-я в една сватба

 


Музиката до голяма степен е ключът за успеха на вашата весела сватба.

 
 

В случай, че скоро сте ходили на сватба, неминуемо сте чули  народната песен „Яж куме, пий”, където лирическите герои три месеца стягали една пищна (и вероятно много организирана по тогавашните стандарти) сватба!

 
Към днешна дата трите месеца са с превърнали по-скоро в година. Младоженците отделят повече време и се отнасят с все по-голямо внимание и към всеки един аспект на сватбения си ден, в това число и музиката. Много често се прибягва до едни дълги плейлисти с песни за три дни и три нощи, че и повече.
 
Правилно подбраната музика и пусната в подходящия момент на вашата сватба е една от задължителните „подправки”,  които ще направят купона ви незабравим.  Младоженците разбират това, но много често в прекаленото си старание всичко да е перфектно, допускат някои грешки. 
 
Това е нашата сватба, а ние сме почитатели на хеви метъла (пънка, рапа..) и искаме да не се пуска нищо друго!
 
Това е великолепно! Наистина говорим за вашата сватба и вие сте длъжни да я направите така както ще ви хареса на вас. Имайте предвид, че сватбата е и социално събиране на вашите най-близки приятели, колеги и роднини. Вие им се радвате и те ви се радват. Преди да ограничите прекалено DJ-я до определен стил музика или пък до определена плейлиста, се опитайте да прецените дали това би създало настроение за танци при повечето от гостите и дали всъщност би се получил купон? Защото ако дансингът не е пълен и настроението не е пълно 🙂 Ако  гостите ви не са от най-танцувалните може да помислите за някаква анимация и игри насочени към тях, за да не скучаят.
 
Смятаме да имаме пълен контрол върху DJ-я, защото той едва ли ще подбере музика, която ни харесва и затова смятаме да му дадем съвсем пълен списък на песни, които да пуска.
 
Ангажирайки сватбен дисководещ, с когото сте се срещнали, обсъдили сте сватбата си и той ви е допаднал, вие ангажирате човек, който е едновременно: 1) Водещ за програмата на сватбата;  2) Озвучител, който осигурява технически озвучаването на събитието; 3) Човек, който всяка една събота и неделя работи това да подбира песни, на които да танцуват максимална част от присъстващите на събитието хора.
 
В случай, че нямате увереност в способностите на вашия дисководещ е по-добре да ангажирате друг DJ, а пък в случай, че желаете вие напълно да подберете музиката, можете просто да наемете само озвучител  или апаратура под наем за събитието и сами или озвучителя да пуска музиката ви.
 
И все пак дисководещият не е гадател, а ние имаме някакви музикални предпочитания?
 
Пригответе списък на DJ-я с 30-40 от любимите ви песни, като при възможност нека да са от различни стилове. Имайте впредвид, че за една 5-часова сватба, като се извади времето за ритуалите и речите, се пускат около 100 песни. Всеки професионалист ще може да определи от този списък какви са музикалните ви вкусове. Също така може да изготвите и списък с нежеланите от вас песни, но нека той да не превишава списъка с желаните :).
 
Има ли плейлиста, на която всички гости на всяка сватба се забавляват? 
 
Не! Не съществува универсалната плейлиста, на която да се забавляват всички. Всяка една сватба има своята музика, настроение и чар.
На сватбено тържество има хора от различна възраст и с различни музикални предпочитания. Опитният  DJ ще се запознае на една предварителна среща с вас с вашите музикални предпочитания и желания. Ще попита за възрастовата граница и за различните региони на страната и чужбина, от които са гостите ви. Ще се запознае и с музикалните жанрове, които не желаете да присъстват на тържеството ви. Винаги може да се постави някаква музикална рамка, която да се спазва от DJ-я.
 
Да обобщим:
 
Не бъдете изключително крайни в избора си на стилове и като добри домакини се постарайте гостите ви да се забавляват на този ден с вас. Колкото и добър да е DJ-я, ако няма желание от вас за веселба и са поставени много музикални ограничения, купон трудно се получава. Има ли веселба и настроение на тържеството ви, не го прекъсвайте с банални игри с обувки, балони, рязане на зелки и какво ли още не. Забавлявайте се, защото повторение няма.
 
 
За финал малко интересни случки и нестандартни желания на сватбени тържества:
 

Може ли да влезем в ресторанта на фона на Металика вместо на Менделсон?
 
Имате ли възможност по време на тържеството да бъдат пускани фрази от филма „Междузвездни войни“ и от време на време дишането на Дарт Вейдър J – помежду другото много добра сватба се получи.
 
Ако някой ви даде 100 лв. ще ги откажете ли, за да не пуснете това, което е поръчал?
 
Имаме много певци на сватбата, но не могат да пеят – какво да направим, за да им ограничим достъпа до микрофона ви?
 
Може ли да поздравим булката от младоженеца с „Ти си мъртва за мен“?
 
Искам тази песен, дето един мъж пее, а на клипа танцуват две мулатки, нали се сещаш?
 
Микрофонът ви без жица ли е?
 
Булката е малко бременна и ако може да не я карате да танцува.
 
Гостите ни не са много танцувални – как да ги накараме да танцуват?
 
Може ли да ни пуснете Менделсон в оригинал?
 
Когато изгасят осветлението в ресторанта тъмно ли става?
 
С какво трябва да ритна менчето?